Autoilun haittojen vähentäminen

Olen sanonut tämän aikaisemminkin, kirjoitin ensimmäisen kerran tästä teemasta kun vielä kirjoitin ammatikseni, mutta sanotaan se nyt taas.

Autoilun haitat jakaantuvat kahteen haittaryhmään.

Suorat, autoilusta syntyvät ympäristöhaitat, jotka ulottuvat mikromuoveista parkkipaikkoihin, ja sitten kuljettajien aiheuttamat haitat, jotka jakautuvat vääristä pysäköinneistä kuoleman aiheuttaviin onnettomuuksiin.

Automaatti- eli robottiautot tulevat vähentämään näitä onnettomuuksia jo sinällään, mutta autoilun aiheuttamia vaaroja voisi karsia tehokkaasti vähentämällä autoilijoita, nostamalla sen kynnystä.

Kun puhutaan mopoautoilun vaarallisuudesta, kiinnitetään huomiota siihen, että kun mopoauto joutuu onnettomuuteen auton kanssa, mopoauto ei tarjoa käytännössä mitään suojaa autoa vastaan. Vaikka mopoautot aihuttavatkin varmasti paljon vaaratilanteita, oikea vaara syntyy siitä, että autot hajoittavat osuessaan mopoautot perusteellisesti.

Tämä on samaa kokonaisuutta.

Jos autoilu vähenisi, ja mopoautoilusta tulisi normi, mopoautoilu ei olisi niin vaarallista.

Robottiautoilu tulee vähentämään jo sinällään ajokortin tarvetta, ja näin myös autoilijoiden määrä, mutta jotta jäljelle jäävien autoilijoitten haittoja voitaisiin vähentää, voitaisiin ajokortin saamisen perusteita tiukentee.

Ammatillinen ajo pitäisi laittaa ammattikoulutuksen taakse. Kolmivuotinen ammattikoulutus uusille raskaankaluston ajoneuvoille.

Ja ei ammattimaisessa autoilussa kynnykseksi sitten se mopoauto. Ensin kolme vuotta virheetontä ajoa mopoautolla, ennen kuin saisi suorittaa ajokortin autolla ajoa varten.

Ja sen jälkeen kolmen vuoden koeaika, jona aikana ajokortin voi menettää yhdestäkin virheestä.

Samalla voitaisiin tähdätä siihen, että sellaisten autojen maahantuonti siviilikäyttöön kiellettäisiin, joiden huippunopeus on yli 120 kilometriä tunnissa, ja kaikkiin ihmisen ohjaamiin autoihin tulisi alkolukko, koko liikenneturvallisuus paranisi.