Cesare Borgia & Co. Osa 2

Äiti, Vanozza Cattanei


Cesare Borgian äidistä, Vanozzasta, tiedetään aika vähän, mutta silti paljon enemmän kuin monesta muusta 1400-luvun naisesta.

Syntymäaika on tiedossa, hän syntyi 13.7.1442 ja oli ilmeisesti Lombardialaista alempaa aatelia, mutta taiteilijaperheestä. Ilmeisesti hänen isänsä muutti ennen vuotta 1460 työskentelemään Roomaan.
Vanozzasta tuli liikenainen, tiedettiin että hän omisti jo hieman yli 20-vuotiaana useita kiinteistöjä ja niissä toimivia ravintoloita, mm. Leonen ja Angelon Borgossa ja sen ajan Rooman ykkösmestan, Locanda del Gallon, liki Campo de Fioria, jossa Vannozza harjoitti laajaa liiketoimia, ruokaa, juomaa, majoitusta, huoria ja rahanlainausta. Talo on siellä yhä, voi käydä katsomassa.
Tarkkaan ei tiedetä, koska Vanozza tapasi Rodrigo Borgian, mutta ei ennen vuotta 1465 mutta viimeistään 1469.
Vannozzan mainitaan olleen yksi Rooman kuuluisimpia kaunottaria, vaaleahiuksinen ja vaaleanruskea silmäinen, oman aikansa kauneusihanteiden mukainen. Hänestä ilmeisesti on jäänyt vain yksi muotokuva, mutta epäillään että tämä Galleria Borghesessa oleva muotokuva esittää häntä.


Siinä vaiheessa kun Vannozza aloitti suhteen tulevan paavin kanssa, Rodrigolla oli jonkinlainen maine elostelijana ja hänellä oli yksi tunnustettu poika, 1458 Roomassa syntynyt Pier Luigi Borgia, tuleva Gandian herttua,  jonka äiti on jäänyt tuntemattomaksi ja joka kasvoi Borjan suvun hallussa Espanjassa.

Tämä on minusta merkittävää.
Rodrigo Borgia, silloin 44 vuotiaana, otti Vanezzan virallisesti rakastajattarekseen ja tämä oli lähinnä avioliittoa, eräänlainen siviilivihkiminen, mihin kirkonmies saattoi 1400-luvun Italiassa sitoutua. Ja ajan tapojen mukaan, virallisen rakastajattaren piti olla naimisissa, joten Rodrigo järjesti rakastajattarensa naimisiin Domenico Giannozzon kanssa 1474.
Kun katselee tuonne, likimain 550 vuoden päähän, Vannozzan ja Rodrigon suhde ei vaikuttanut vain intohimoiselta, vaan myös rakkaudelta.