Cummerbund

Harva edes niistä, jotka tämän vaatteen tuntevat, tuntee sen taustan, ja osa ei tiedä sen nimeä, mutta nimitykset smokkiliivi, vyöliivi ja smokkivyö ovat tämän kapineen rinnakkaisnimiä.

Keksintö on alkujaan Intiasta, mistä sen nimikin tulee, ja se on aikoinaan ollut ihan oikeasti pitkä vyötärölle kiedottu silkkikangas. Brittiläistyttyään se on kuitenkin laitettu kuriin ja nuhteeseen, ja se on muuttunut pieneksi kaitaleeksi vekattua silkkikangasta.

Cummerbundissa laskokset avautuvat aina ylöspäin, sillä oikein tehdyssä vyöliivissä on laskosten pohjalla tasku tai pari, jossa voi säilyttää jotakin pientä ja lituskaista, kuten nenäliinaa tai käyntikorttikoteloa. On muodikasta pitää jos jonkinlaista brokadiliiviä smokin kanssa, mutta ainakin nuorelle miehelle, jolla on vielä vyötärö, vyöliivi on paljon tyylikkäämpi ja linjakkaampi kuin prameat liivit.

Sitä vastoin vyöliivi frakin kanssa ei sovi herrasmiehelle, mutta voi olla paikallaan jollakin viihdetaiteilijalla, jääkiekkoilijalla tai vuokra-ajurilla.