“Nyt erikoisjoukkojen miehet, erikoisvarustein, etenivät luolastoon järjestelmällisesti. Luola oli sisäänkäynnin jälkeen melko lavea suurimmalta osaltaan ainakin kolmemetriä leveä, paikoin hieman leveämpikin. Olen ymmärtänyt että joka mutkaan tehtiin tukiasema ja luolaan vedettiin niin viestikaapelia kuin ilmaletkua ja nyt luolastoon edettiin etappi etapilta, niin että kuuden miehen tuki ryhmä jäi aina tukiasemalle, kuuden miehen ryhmä eteni seuraavaan mutkaan, ja kuuden miehen ryhtmä kokosi uuden tukiaseman, jonka jälkeen takana olevan tukiaseman miehet etenivät kärkeen, seuraavaan mutkaan. “
Tarina muistutti minua taas Viisaiden luolasta, samaan tapaan sinne piti edetä, joka osiolle piti rakentaa loitsuverkko ja näköyhteys ryhmän välillä oli pidettävä yllä. Mieleni teki kysyä yhtäläisyydestä, mutta ajattelin, että kuunnellaan tarina nyt ensin.
“Operaatioon osallistunut nuori luutnantti Sobolev jätti jälkeensä muistiinpanot, jossa hän kertoo, että ensimmäisen päivän aikana edettiin neljänteentoista mutkaan, joka ansoitettiin miinoilla ja sitten vetäydyttiin edelliseen mutkaan, johon jätettiin kuuden miehen joukko aseistetuna kivääreillä ja konekiväärillä. Luutnanti Sobolev kertoi että tukiasemalta eteenpäin tunneli kaarsi voimakkaasti, joten näkyvyyttä ei aivan ollut seuraavaan mutkaan asti ja valoa oli vain mutkien kohdalla, mutta oma mutka oli vain pienen kajastuksen varassa, yksi pieni varjostettu lamppu, ettei mahdollisesti luolista lähestyvät vastarintamiehet näkisi heitä.” Olimme tulleet tässä kertomuksen vaiheessa pensaikon mutkaan, tilusten tällä laidalla olevan kumpareen päälle ja Longner asettui nyt niin, että saattoi satulastaan katsella yli pienen valtakuntansa, jonka toinen laita ei kuitenkaan meille näkynyt.
“Näillä mailla oli aikoinaan kaksi kylää. Toinen oli melkein kartanon vieressä ja sen nimi oli silloin Valvurikiemats ja toinen oli tuolla, “ ja käsi teki kaaren sinne suuntaan, mistä tulimme, hoitolan toiselle puolen” oli Pukispils.”
“KGB:n raportista löytyy tieto, että Pukispilsissä oli asukkaita vain 52, vaikka ennen sotaa siellä oli ollut yli 300 ihmistä. Saksalaiset olivat vieneet suurimman osan, ja sitten Roslev oli edellisellä käynnillään ammuttanut seitsemän ja lähettänyt 39 Siperiaan.” Longner painoi päänsä hetkeksi kuin kunniottaakseen vainottuja, ja sitten käsi viittasi pohjoisempaan, “Ja Valvurikiematsissa oli silloin 144 asukasta, kun ennen sotaa niitä oli ollut liki 300.”