Frakki

Ensimmäinen verkkoonkirjoittamani tekstikokonaisuus oli 20 vuotta sitten kirjoittamani ”Sata sanaa vaatteista”
Tämä on sarja osa ”Frakki”

Frakki on nykyään kaikkein hienoin miesten juhlapuku,

Frakki, siis aito frakki, eikä mikään tanssiorkesterin bulkkipuku, on jokaiselta yksityiskohdaltaan vaativin vaate valmistaa, mitä oikeastaan onkaan, valmistettu parhaista materiaaleista ja oikein tehdyn frakkin pelkkä käännesilkki maksaa noin 100€ ja jos sen kiinnityksessä pistää yhdenkin piston väärin, kangas on pilalla.

Koska frakin istuvuuden pitää olla juuri, eikä sinne päin, se edellyttää suurinta huolellisuutta mittauksesta prässäykseen, eikä missään yksityiskohdassa saa yrittää yli siitä missä aita on alin. Sellaista ei ole.

Frakin on oltava tasapainossa, eli kun jokaisella ihmisellä on hieman koko eroja vartalon eripuolilla, nämä epäsymmetriat korjataan ja etumuksen on oltava juuri oikean mittainen, taskujen oikein…

Klassikko

Vaikka nyt frakki onkin kaikkein arvostuin ja arvokkain juhlapuku, aina ei ole ollut näin, vaan frakki oli alkujaan ratsastuspuku, ja sen vuoksi sen etuosa on lyhyt ja siinä on ne hännykset, niitten piti suojata sääriä ratsastaessa.

Tämä puku kuitenkin muuttui 1800-luvun aikana kaikkein arvostetuimmaksi juhlapuvuksi. Osittain tämä johtui porvariston noususta, osin viktoriaanisesta tyylistä, mitä ei oikeastaan voi kytkeä irti porvariston noususta.

Vaikka nykyään näkee vain mustia frakkeja, etiketin mukaan frakki voi olla myös yönsininen, viininpunainen tai pullonvihreä. Valkoinen frakki on taas henkilökunnan vaate, johon herrasmies toki voi pukeutua työssään, mutta ei kutsujen vieraana tai isäntänä.

Frakin kanssa käytetään suoria housuja, joiden saumojen päälle on kiinnitetty jacquard-koneella kudottu mustareunanauha. Tämä nauha on aina musta, oli frakki sitten minkä värinen hyvänsä.

Frakin kanssa kuuluu kovitettua pikétä oleva liivi, josta frakin kulman alta pitää näkyä noin kantajansa paukalon leveyden verran, kaveten sivulle olemattomiin. Vaatekauppiaat, omaa etuaan ajaen, yrittävät selittää ettei se ole niin tarkkaan, mutta se on heidän puolueellinen ja kaupallinen mielipiteensä. Jos ollaan tarkkoja, heidän mielipidettään ei ole kysytty, ei pitäisi kysyä, eikä tulla kysymään.

 

Frakkipaidan kaulus on pystykaulus, jonka kärjet on taitettu suorassa kulmassa ulospäin. Paidan miehusta on kaksikertaista kovitettua puuvillapiketä, ja samaa kangasta, yhtä aikaa teetetty, kuin liivi ja solmuke.

Frakin kanssa ei koskaan käytetä rannekelloa.

Frakki kuuluu arvokkaisiin iltatilaisuuksiin, ei päivätilaisuuksiin, mikäli päättyvät ennen kello 20.00.

Frakki ei koskaan ole hääpuku, sillä häitä ei pidetä pimeän aikaan.

Eikä sen kanssa käytetä taskuliinaa, sillä kaksintaistelut käydään aamulla.

Kaupan rekiltä ostettu valmisfrakki sopii tiettyihin tilanteisiin: tanssiorkesterin soolotriangelistille tai jos esittää stand up komiikkaa lastenjuhlissa suuren punaisen nenän kanssa.