Hakama ja muuta kulttuurista appropriaatiota

Suunnittelin tuossa joutettessani, vähän kuin harjoituksen vuoksi yhden vaatekerran rohkealle miehelle, jossa lähtökohtana oli hakama.

Housut on denimiä, samoin niitten vyöt ja nauhat.

Paidassa vaikutteita Andalusian arabeilta, oma itse suunniteltu angas, jossa kuvion perusaihe on Granadasta, Alhambran palatsista, sekä rubiinit ja smaragdit. Paidassa on hyvin matala kaulus, ja niskahalkio, jossa vain yksi nappi.
Housujen takaosa on tuettu kovikekankaalla, ja sen sisällä on tasku.
Tukeva denim ja suuret laskokset luovat vahvan profiilin ja kannattelvat muotoa.

Liivien kangas on peräisin Bysantista, Kaarle Suuren kruunajaisviitassa käytetyn brokadidamastin jäljitelmä, tehty Kiinassa. 

Liivien malli perinteinen miehen kaksirivisen juhlapukuliivin versio. Voimakkaat värit , kapeat olkainosat ja hakaman sivulle tuleva takakorotus auttavat luomaan vaikutelmaa alaspäin kapenevasta vartalosta ja korostavat näin hartioita. Klassinen malli, perinteinen kaksirivinen napitus kuitenkin sitoo sen myös osaksi läntistä kulttuuriperintöa, ja liivit käyvät myös vaikkapa tumman puvun tai shaketin kanssa, ns. oxford style, häävieraan pukuun.

Seuraavaan kerrokseen on sitten tuotu taas yksi kulttuurikerros, nyt Aasian sisäosista, läntisen Kiinan, turkeemien tai Pakistanin suunnalta, mutta sitten kuitenkin ripaus läntistä perinnettä.
Takin perustata on läntinen, hihojen malli ja istutus,  ja vanhasta eurooppalainen on myös pitkät kauluskäänteet, joita näkee vaikkapa vanhoissa hovipuvuissa.
Kuitenkin sitten Aasian ratsastajakansojen syvät halkiot, jotka parantavat liikkuvuutta jota tarvitaan vaikkapa ratsaille noustessa, on tuotu yhdeksi kerrokseksi. Kuitenkin miehustan käänteet on toteutettu niin, että se voidaan napittaa kiinni, perinteisen manttelin tavoin.  Taskut on laitettu sisäpuolelle niin, että käsi pääsee niihin sivuhalkion kautta.
Sitten viimeisenä kerroksena huopatakki, vaikutteet edelleen Aasian ratsastavilta kansoilta.
Yksinkertainen takki, kaksinkertaisin saumoin, ei vuoria tai kaulusta, vaan mahdollisimman yksinkertainen rakenne. Pituus yli lantion, mutta ei paljoa enempää, sillä muut kerrokset luovat jo volyymiä kokonaisuuteen niin paljon, ettei sitä tarvitse lisätä.

Ihan täysin tyytyväinen en tuohon ole, mutta on se nyt aika hyvä tunnissa tehdyksi.