Hyperloopin matkustajat

Kuinka paljon sitten Hyperloop voisi kuljettaa väkeä; olisiko se kannattava?

Helsinki-Tallinna välillä oli viime vuonna elokuussa 909 000 matkustajaa; Koko Helsingin sataman viime vuotinen matkustajamäärä Tallinnan suuntaan oli 7 600 000 henkeä.

EU:n sisäistä, mutta kansainvälistä lentoliikennettä oli Suomesta viime vuonna 9 800 000 matkaa,
muuta eurooppalaista liikennettä 1 760 000 matkaa.
 
Suomen ja Saksan välistä lentomatkustajia oli noin 1 700 000
Suomen ja Puolan välillä lentomatkustajia oli 240 000
Suomen ja Liettuan välillä lentomatkustajia oli 82 000
Suomen ja Latvian välillä lentomatkustajia oli 280 000
Suomen ja Viron välillä lentomatkustajia oli 240 000

Kuvassa esimerkkilinjoja Punaisella linja Jyväskylästä Tampereen kautta Helsinkiin Oranssilla linja Balttian pääkaupunkien kautta Helsingistä Varsovaan, sieltä Lodzin ja Poznanin kautta Berliiniin. Sinisellä linja Turusta Salon, Lohjan ja pääkaupunkiseudun kautta Vaalimaalle. Keltaisella linja Turusta Ahvenanmaan kautta Tukholmaan, sieltä Göteborgin kautta länsirannikolle, josta Göteborgin, Lundin ja Malmön kautta Juutirauman sillankautta Köpenhaminaan.

Karkeasti sanoen, Helsingin ja Berliinin väliselle Hyperloopille voisi odottaa yli 10 000 000 matkustajaa vuodessa, mutta tähän ei ole laskettu sitä, että lentoliikenteen kokonaismäärät Suomesta ovat noin 4% vuosittaisessa kasvussa. (Suurin osa siitä toki Balkanin alueelle).
Lisäksi, koska tällä hetkellä Tallinna on suosittu päivämatkakohden, päivämatkojen osuus ei hyperloopin myötä vähenisi, vaan luultavasti kasvaisi ainakin jonkinaikaa,  koska kokonaismatka-aika joka nyt on esim. Vantaalta kaikkineen ehkä 5 tuntia sivu, olisikin
Tähän hätään minulla ei ole Balttian ja Berliinin välisen liikenteen määriä, mutta kokonaisuutena olisi uskottavaa, että nopea yhteys lisäisi matkustajamääriä kaikilla matkaosuuksilla.

 
Tähän ei ole myöskään laskettu Pietarin alueen matkustajia.

Jo nyt suuri osa Pietarin kansainvälisestä liikenteestä kulkee Helsinki-Vantaan kautta ja olisi odotettavissa jo ennen kuin Pietari-Helsinki yhteys valmistuisi, että osa Pietarin ja Keski-Euroopan välisestä liikenteestä siirtyisi Hyperloopille.

Joten kaikkineen; koska nopeat yhteydet lisäisivät matkustusta, niin 15 000 000 matkustajaa vuodessa ei olisi mahdotonta.

Mutta miten Ruotsin suunta.
Ruotsin suhteen on arvioita paljon vaikeampi tehdä.
Ensinnäkin Ruotsin liikenteestä suuri osa on liikennettä, jossa laivamatka on tärkeämpi kuin perille pääsy.
Helsingin ja Tukholman välisessä liikenteessä on vuosittain alle 2 400 000 matkustajaa.
Sitten on Turun liikenne; vuosittain 2 700 000 matkustajaa.

Jos Ruotsiin pääsisi 20 minuutissa, niin suuri osa niistä matkustajista, jotka nyt käyvät Tukholman risteilyllä, eivät matkaa tekisi, vaan tekisivät jotakin muuta, joka korvaa risteilyn; jos sitä vaihtoehtoa ei olisi?

Lentoliikenteen osalta arvio on helpompi tehdä;

vuosittain 1 650 000 matkustajaa kulkee Suomen ja Ruotsin välin lentäen, eli liki sama minkä Saksaan ja alta puolen tunnin väli varmasti lisäisi muun kuin risteilymatkustajien määrää, mutta kuinka moni risteilymatkustaja sitten haluaisi käydä Ruotsissa muutoin vain?

Mutta oletetaan että muutosta lukumäärässä ei olisi; Helsingin ja Tukholman välille voisi siis kaikkineen ennustaa 6 700 000 matkustajaa.

Kokonaisuutena ajatellen sitten, mitä johtopäätöksiä tästä voisi tehdä?

Olen lukenut suurempiakin lukuja, mutta myös pienempiä, joten arvioidaanpa näin, Hyperloop kuljettaa tunnissa 3500 ihmistä suuntaan.
24 tunnissa se kuljettaa siis 84 000 ihmistä tuonne ja saman verran tänne, eli yhteensä 164 000 ihmistä tunnissa.

Se on 61 320 000 ihmistä vuodessa.
Suomen ja Tallinnan välille voidaan arvioida 10 000 000 vuodessa, eikä 15 000 000 ole pois suljettu. Ja sitten Balttian ja Pietarin mahdolliset matkustajat päälle.

Suomen ja Ruotsin välille, jos matkustajamäärille ei tapahdu mitään,  kymmenesosa kapasiteetista.

Jos on olemassa Pietari-Helsinki-Berliinin rata, silloin koko tilanne muuttuu myös Tukholman osalta.
Silloin koko Skandinavian yhteydet Venäjälle ja Balttiaan kulkisivat Suomen kautta, ja koko hyperloop solmun kokonaisliikennemäärä voisi olla monikertaiset.

Näin ollen, yhteys Berliinin on ensisijainen, mutta samaan aikaan kannattaa huomioida yhteyden rakentaminen Tukholmaan; kannattavuus kasvaa sen myötä.

Sitten rahtiliikenne.
Se se juttu on.