Linnan juhlat on valtiolle bisnes

Presidentinlinnassa on 6.12 noin 2000 vierasta juhlistamassa vuoden 1917 pettureita ja vallankaappaajia.

Heistä puolet on miehiä, noin.
Heistä noin kolmannes on ensikertalaisia, joista luultavasti vain harvalla on entuudestaan frakkia ja sen vaatimia asusteita.

Frakin saa Suomesta, valmistajia on useita, mutta kangashan on luonnollisesti tuontitavaraa, jää kuitenkin frakin hinnasta, noin 3000€, noin puolet Suomeen, eli noin 450 000€ ja koko hoidosta kerääntyy veroja noin neljännes.

Olen antanut kertoa itselleni että frakkipaidan saattaa ostaa valmiinakin, eli noin 300€ kpl, yhteensä siis noin 100 000€.Photo credit: classic_film via Foter.com / CC BY-NC

Kiiltonahkaisia plain oxfordeja ei saa Suomesta, joten noin 330 miestä joutuu hakemaan kenkänsä ulkomailta.
Lähin paikka mistä niitä saa, on Pietari, tai sitten Tukholma.
Matkalippu Tukholmaan on halvempi, sanotaan 70€.
Sitten matkalla pitää syödä, se on helposti toiset 70€.
Itse kengät maksavat vähintään 300€.

Olen antanut kertoa itselleni, että maarahvas saattaa laittaa frakin kanssa kärjykselliset kengät, mutta näitä tilanteita syntyy väistämättä, kun herrojen elkeet, ne tarttuvat renkiin.

Pelkästään kengistä syntyy liikevaihtoa yli 140 000€, kaksi kolmannesta menee Ruotsiin, ja loput jakaantuvat sitten Vikingin ja Siljan kesken.

Sitten on kalvosinnapit, joita toki jokaisella miehellä on, mutta sitten on kysymys siitä, ovatko ne sopivat frakin kanssa pidettäviksi?
Frakin kalvosinnappien pitää olla kultaa, mutta samalla melko hillityt,eivät mitenkään mahtailevat, pienet kivet voivat tulla kysymykseen, mutta käytännössä vain onyx, sardonyx tai timantit. Tai kenties, kun olemme Suomessa, labradoriitti. Mutta jos puolet miehistä hankkii ne kalvosinnapit, siitä syntyy noin 75 000€ rahaliikennettä.

Frakkipaidan napit maksavat vähän vähemmän, jos ei ala hankkimaan kultaan istutettua helmiäistä, joissa timanttireunus, mutta sanotaan että noin 300-500, keskimäärin ehkä 350€, joten siitä tulee yhteensänoin 120 000€

Hyvin harvalla on enää taskukelloa, ja rannekelloahan käyttää vain henkilökunta, ja sen pitää olla sopiva kalvosinnappeihin, joten voisi laskea että ainakin 300 kelloa vaihtaa omistajaa.
Ei lasketa tätä nyt minkään luksusmallin mukaan, vaan laitetaan asiallinen 2500€ kappale, eli yhteensä 750 000€

Suuri osa tästä kokonaissummastahan valuu ulkomaille, kenkien osalta kokonaan, ja muutoinkin, tarvikkeiden ja paitojen tuottajille, mutta kuitenkin kotimaassakin kerääntyy arvonlisäveroja noin 400 000€, minkä lisäksi syntyy noin 12 000 tai 13 000 tuntia työtä.
Siitä suuri osa on melko huonosti palkattua, mutta kuitenkin, kaikkiaan siinä liikkuu muutama satatuhatta euroa, josta sitten maksetaan verot.

Kun pelkästään ensikertalaiset miesvieraat aiheuttavat noin 400 000 arvonlisäveron kertymänä ja kenties noin 150 000€ tullituloina,ja noin 7-9 miestyövuoden kotimaassa, kun linnan juhlien budejttinoin 220 000€, on linnan juhlat valtiolle silkkaa bisnestä.