Petjan aikakirjat 1.15. – Tulta munille

Joskus, noin 750 000 vuotta sitten, esi-isät rakensivat tulisijoja, mutta tulisijat eivät tulleet tyhjästä, vaan tulta on luultavasti käytetty jo aikaisemmin. Se tarkoittaa sitä, että tuli on ollut oleellisesti mukana ihmisen tullessa ihmiseksi.
Ranskassa on jälkiä siitä, että 400 000 vuotta sitten ihminen on käyttänyt ruohikkopaloja järjestelmällisesti metsästykseen, saanut norsut ja alkuhärät juoksemaan suohon, jossa ne ovat olleet helmpompaa riistaa. 
Tulen kesyttäminen myös mahdollisti uusien asuinalueiden käyttöönoton ja paikallaan pysymisen, mutta kuitenkin tärkein anti sillä on ollut ruokavalioon.
Nämä Etelä-Afrikasta löydetyt 750 000 vuotta vanhat tulisijat ovat olleet ruuankypsennys paikkoja, niiden ympäriltä on löytynyt runsaasti luita, joissa on tulen jättämiä jälkiä. 

Tulen käyttö ruuan valmistuksessa on ollut evoluutioloikka, sillä kun ruoka muuttui mureammaksi, helpommin pureskeltavaksi ja sulavammaksi, se antoi tilaa evoluution muutoksille.

Ihminen tarvitsi vähemmän voimaa ja pienemmät hampaat ruuan pureskeluun, suuontelon muoto saattoi muuttua, ja tämä mahdollisti uusien äänteiden muodostamisen, puheen mahdollisuudet paranivat.
Ravintoaineiden imeytyminen parani, kun ruoka oli kypsennettyä ja tämä taas vaikutti yksilöiden terveyteen ja kasvuun. Ja kasvu vaikutti taas suuontelon, kurkunpään ja aivojen kehitykseen. Syntyi enemmän tilaa elimille.

Samalla kun tulen käyttöönotto tarkoitti entistä helpommin sulavia ruoka-aineita, helpommin käytettäviä proteiineja, niin se myös tarkoitti uutta askelta työkalujen valmistuksessa.
Ensin vettä lämmitettiin timuttamalla maakuopassa oleviin kuoppiin kuumia kiviä, tämä on hyvinkin saattanut liittyä kivityökalujen valmistukseen, mutta kun keksittiin että saven saa kovetetuksi kuumuudella, syntyi hyvin monitahoinen kulttuuriloikka.
Saven poltto keramiikaksi mahdollisti aivan uudella tasolla veden kuljetuksen, ruuan kypsennyksen ja ruuan säilytyksen. Se mahdollisti keitot ja puurot, joissa ravinteet saatiin aivan uudella tavalla helpommin käytettävään muotoon ja vähensi siemenruuassa tarvittavaa purutyöskentelya ihan helvetisti.  

Tulella oli myös mahdollista rikkoa kiviä, tehdä niistä helpommin lohkeavia ja teroittaa seipäät entistä terävämmäksi ja kestävimmiksi keihäiksi, polttamalla esimuotoiltu ase lopulliseen terään nuotiolla.
Entistä ravitsevampi ruoka ja lisääntynyt lihan saanti vaikutti lisääntymiseen, lapsikuolleisuus ja aliravitsemus väheni, ja raskaana olevien naisten mukana olo heimon matsästysretkillä väheni.
Vaikka on olemassa viitteitä siitä, että jo ennen tulen käyttöönottoa oli olemassa jonkinasteista pysymistä samalla alueella, vasta tuli loi siihen aivan uuden merkityksen, ja se oli liki yhtä suuri kuin television tuleminen.
Ja ennen kaikkea, tuli loi mahdollisuuden paistaa aamiaiselle munat.