Tasavallan resupentti Niinistö

Valokuvaaja Matti Porre on onnistuneesti kuvannut sitä rappiota, mikä tasavallassa vallitsee ottamalla kuvan tasavallan resupentti Niinistöstä.
Kuva: Tasavallan presidentin kanslia/Matti Porre

Hyvin harvoin yhdessä kuvassa paistaa niin syvä välinpitämättömyys ja rappio hyvää makua, säädyllisyyttä ja perinteitä kohtaan kuin tässä kuvassa.
Ei sillä, että minä nyt paljoa tuolta tasolta odottaisinkaan, mutta silti.

Ensin huomio tietysti kiinnittyy rouva Niinistöön, jonka asu kertoo suru-ajan olevan ohi, ja vanhemman rouva Niinistön vaatteet on otettu toivorikkaana esiin, jos  70-luku olisi täällä taas. Tämä toiveikkuus on tietysti turhaa, vaikkakin liikuttavaa.

Mutta sitten katse hakeutuu resupentti Niinistön niskaan.

Kuva: Tasavallan presidentin kanslia/Matti Porre
Kuvaan merkitty lilalla liiallinen ja toispuolinen väljyys takissa.

Onko myös herra Niinistön puku perintöpuku isältä, joka on kenties vielä tehnyt myös oikeaa työtä, kaksin käsin, ja kasvattanut tukevamman hartian ja jämäkämmän niskan, kuin kynän varteen päätynyt poikansa?

Joka tapauksessa puku ei asetu niskasta ja rinnan päältä asiallisesti, sitä ei ole tehty, niin kuin asiallinen puku olisi kuulunut tehdä.

Niinistön puvussa on kaksi hihaa. Oikeastaan olisi parempi ettei olisi, mutta näin kuitenkin on.  Ensin huomio kiinnittyy vasempaan, ilmeisesti koska kuvan vasen puoli näyttää kaikkiaan paremmalta.

Vasemmassa hihassa huomaa jokainen mies, joka on tottunut säälliseen pukeutumiseen, pussimaista väljyyttä, joka johtuu siitä, että hiha ja mies ovat eriparia. Tuskin on niin surkeaa vaatturia, joka ei kykenisi korjaamaan tuollaista hihan istutusvirhettä, eikä niin moraalitonta valmisvaatemyyjää, että antaisi asiakkaan ostaa tuota.

Väljyys, joka kertoo hihan olevan väärässä asennossa käteen nähden.
Niinistön ylänappi

Jos niin moraaliton paskiainen on myyjänä, niin tuolla tasolla jokaisessa sivistysmaassa tuon käsistään päästänyttä pitäisi odottaa syyte maanpetoksesta, ellei peräti rikoksista ihmisyyttä vastaan.

Ja kuten annoin jo aikaisemmn ymmärtää, Niinistön puvussa on kaksi hihaa.
Oikea hiha on oikeastaan vielä pahempi, sillä sen asentovirhe painaa kangasta niin että rinnan sivuun syntyy pitkittäinen pussi, josta osa on tietysti peräisisin siitä, että koko takki on väärää kokoa rinnan kohdalta.

Asiallinen vaatturi olisi tehnyt rinnasta niukemman, muotoillut kauluskäänteen kohdalta takin istumaan rintaan, sekä ja ennen kaikkea, istuttanut hihat niin etteivät ne kaada koko pukua, eli muutaman tai kenties vain runsaan sentin enemmän eteen päin.  Osan tästä olisi voinut korjata jo asiallisen prässäyksen osaava ihminen, jos puku on aitoa villaa, mutta kuka näistä piruista tietää.

Voisimme tässä yhteydessä huomioida sen, ettei Niinistö ilmeisesti tunne tarvetta puolustaa kenenkään kunniaa, koska hän ei ole asettanut liinaa taskuunsa kaksintaistelun varalta. Ymmärrämme tämän täysin.

Sitten huomio kiinnittyy Niinistön vyötärölle.

Takki näyttää kiristävän napin kohdalta, ei paljoa, mutta silti,

Se on niin vähäistä, että se saattaisi johtua vain liian väljän yläosan luomasta illuusiosta, mutta silti.
Nappi vetää selvästi pukua piukalle, syntyy pienet, mutta selvät vekit, jotka osoittavat kuin kellon viisarit kello kymmentä vajaa kahta.
Se tarkoittaa että olisi yhdestoista hetki korjuuttaa puku sopivan kokoiseksi.

Siellä on todiste, ettei taloudessa ole ketään, joka olisi joskus käyttänyt miesten vaatteita.

 

Jos onkin taskuliinassa säästetty, niin housukangasta on tuhlattu

Ja mitä me näemme tässä.
Vyön.
Sieltä se pilkittää, vaikka maailmanhistoriasta tiedämme, että miehen puvun takin alta ei ole ikinä, missää, koskaan milloinkaan eikä kertaakaan sen jälkeen näkynyt vyötä. Kenties tämä on selitys sillekin, miksi rouvan raskaaksi tuleminen kesti niin kauan.

Sitten, jos häveliäästi sivuutamme sen, että housut eivät istu takamukseltakaan väärän muotoisen haaran johdosta, mikä näemme etupuoleltakin reisiin tulevista rypyistä, oaimme laskea katseemme alistuneena ja voimattomana kaiken kauheuden jälkeen, näemme lahkeita.

Aivan helvetisti liikaa lahkeita, niin paljon lahkeita, että niistä tekisi vielä taskuliinoja parin tai jonkinlaiset liivit, joskin niukat ja tässä vaiheessa voimme miettiä sitäkin, missä on resupentin liivit ja taskuliina.

Jos henkilökuntaan olisi kuulunut yksikin, joka on joskus pukenut päälleen miehen puvun, hän olisi voinut neuvoa, että vaikka hyvin istuva takki peittääkin vyön soljen, niin solmio sidotaan niin että se peittää vyönsoljen, siltä varalta että vaikkapa naisen kunniaa puolustaessa otettaan takki pois ja aletaan kääriä hihoja.

Tietysti tuollaista voi odottaa vain herrasmiehiltä, joten tässä yhteydessä emme mainitse asiaa tämän enempää.

Niinpä.Ja sitten vielä, kun luulemme päässeemme kärsimyksistä, huomaamme, luojan kiitos, että valokuvaaja on yllättänyt Niinistön kesken toimistoajan, eikä hän ole vielä ehtinyt kiillottaa tummanpuvun kenkiä, sillä hänellähän on vapaa-ajan jalkineet, derby- tyyppiset, joissa on vielä päällinen ommeltu erikappaleesta, jotta voitaisiin käyttää halvempaa nahkaa, joka ei kestä samanlaista lestille venytystä.