Kyllä, Massa, kyllä, toimiva kaupunki tarvitsee massaa.

Jotta kaupunki syttyisi loistoonsa, sillä on oltava riittävästä asukkaita.

Pääkaupunkiseudulla periaatteessa on.

Periaatteessa. Periaatteessa riittäisi 500 000. Niin ovat ulkomaanviisaat sanoneet.

Espoon nimittäminen kaupungiksi… 280 000 asukasta, mutta asukkaita vähemmän kuin 1000 neliökilometrille. Vantaa samaa luokkaa.

Sitten Helsinki. 645 482 asukasta, ja väetötiheys  2741 asukasta neliökilometrillä.

Koko pääkaupunkiseudulla on asukkaita 1 250 000. Eli noin 1600 asukasta neliökilometrille.

Yksi asia, mitä kaupunki tarvitsee on tehokkaat palvelut

Otetaan nyt vaikka elintarvikeliikkeet.  Täysimittainen,täydenvalikoiman supermarket tarvitsee asiakkaita tietyn määrän. Kun puhutaan kyläkauppojen kuolemasta, puhutaan tästä, mutta kaupungin kulurakenne tarkoittaa myös suurempaa tehokkuusvaatimusta.

Sitten Kontula. Ostoskeskuksessa on kolme isoa ruokakauppaa, ja niitten sivussa muutama pieni etninen puolti. Asukkaita on 5177 as./km²,ell vajaat 15 000.

Ja lisäksi ostoskeskuksen kaikki muut kaupallisetpalvelut.

Ja sitten ei-kaupalliset, nuorisotalo,uimahalli, kirjasto, terveyskeskus, mielenterveystoimisto…

Ne palvelut ovat mahdollisia, koska niillä on tarpeeksi maksajia järkevän matkan päässä, eli alueella on tarpeeksi suuri asukastiheys.  Ja kuitenkaan Kontulassa ei ole kaikkia palveluja, mitä Kontulan asukkaat haluavat, koska asukkaita ei ole tarpeeksi.

Tästä syystä Kontulasta matkustetaan Itäkeskukseen, Malmille, Vuosaareen tai keskustaan, jossa sitten on näitä palveluja. Ja ne palvelut ovat mahdollisia, koska asukkaita on tarpeeksi.

Se asukastiheys.

Helsingin asukastiheys on 2 741 asukasta/km².

Frankfurtissa 3 012 as./km²

Tukholmassa 4 934,4 as./km²

Lontoossa 4 978 as./km²

Ja noista vain Frankfurtin joukkoliikenne on samassa sarjassa Stadin kanssa.

Näyttää siltä, että riittävä asukastiheys olisi jossakin 3000-6000 välillä.  Eikä sekään riitä, jos muut tekijät ovat kohdallaan. Ja sitten toinen pää, jossakin vaiheessa kaupunki lakkaa toimimasta,mutta palaan siihen toisten, mutta kenen mielestä Töölö on slummia? 13 053 as./km². Miten Kruunuhaka 13007 as./km². Punavuori, 20 502 as./km².  Voitte uskoa, että palaan vielä Punavuoreen.