Lancasterin herttuan rakastajatar, Katherine

Katharine, Lancasterin herttuatar

Katherine De Roet syntyi noin 1350 Hainaultissa, ritari Paun de Roetin tyttärenä. Ja kuten usein historiassa, hänen äitinsä nimeä ei ole jäänyt kirjoihin,

Katharinen isosisko Philippa meni naimisiin Canterburyn tarinoiden kirjailijan Geoffrey Chauserin kanssa, millä silläkin oli historialliset seurauksensa, josta joskus saatan kertoa.

Geoffrey Chauser, kuten kaikki tiedämme, oli viinikauppiaan pojasta hovimieheksi ja diplomaatiksi noussut Lontoon porvari, ja hänen kauttaan Katherine liittyi siskonsa seuraan Edwardin III hoviin noin 1360, missä hän tapasi ensimmäisen miehensä, ritarin, Sir Hugh Swynfordin.

Sir Hugh oli ammattisotilas, jonka kartanon tiedettiin olevan rappiolla ja pääosa tuloista tuli hänen lääninherralleen, John Gauntille, Lancasterin herttualle ja kuninkaan kolmannelle pojalle, tehdyistä palveluksista, sekä siitä, mitä Ranskan sodista onnistui haalimaan.

Katherine ja Hugh saivat kolme lasta ennen kuin hänestä tuli leski. Heidän tyttärensä, nimeltään Blanche, herttuattaren mukaan, kasvoi John Gauntin tyttärien Philippan ja Elisabethin rinnalla.

Herttua John oli naimisissa Lancasterin edellisen herttuan tyttären Blanchen kanssa joka oli poliittisesti sopiva vaimo kuninkaan kolmannelle pojalle ja ennen muuta perintönsä vuoksi.
Blanchen kanssa John Gauntilla oli useita lapsia, vanhin, Philippa, oli syntynyt 31. maaliskuuta 1360, hänestä tuli Portugalin kuningatar.

Muutamaa vuotta myöhemmin, 1362 syntyi lasna kuollut John II, seuraavana Edward, joka hänkin eli vain vuoden, sekä Isabel 21.helmikuuta 1363, tuleva Exeterin herttuatar. Seuraavaksi syntyi John III joka hänkin kuoli jo muutaman vuoden kuluttua.
Nuorin poika syntyi 3.huhtikuuta 1367 ja hänestä tuli Englannin kuningas Henrik IV.
Blanche kuoli 12. syyskuuta 1368 vain 26 vuotiaana.

Katherine aloitti työskentelyn Lancasterien taloudessa ja hän ja John rakastuivat, ja ottaen huomioon sosiaalisen aseman, luokan ja kaikkien heidän kohtaamiensa vaikeuksien eron, tämä on yksi kaikkien aikojen romanttisimmista historiallisista rakkaustarinoista.

Blanchen kuoleman jälkeen Katherine ja John aloittivat suhteen, mutta John oli kuninkaan poika ja hänen piti solmia poliittinen avioliitto Kastilian kuninkaan, Pedro Julman tyttären, Constanzan kanssa.
Kastilian Constanzan kanssa John Gaunt sai kaksi lasta, Catharinan 6 heinäkuuta 1372, joka sitten tuli ajan myötä Enrique III kanssa avioiduttuaan tuli Kastilian kuningatar ja parin vuoden päästä taas yksi John, joka kuoli lapsena, kuten Gauntin perheessä oli tapana.
Kastilian Constanza, Lancasterin herttuatar kuoli 1394.

Mutta Katharine, leskirouva Swynford oli ollut Lancasterin herttuattaren rakastajatar vuosien ajan ja hänen lapsensa olivat lujatekoisia.

Ensimmäisen herttuallisen lapsensa, Johnin, kuten perheessä on tapana, Katharine synnytti 1373, mutta tämä tavattomasti jäi eloon. John sai Somersetin jaarlin arvon, ja myöhemmin sedältään, Richard II:selta Somersetin ja Devonin markiisin arvot, joskin menetti ne myöhemmin, kun hänen velipuolensa, Henry IV peruutti kaikki Richard sedän myöntämät arvonimet. John Beaufortiin palaan vielä myöhemmin.

toisen lapsen Henry Beaufortin, tulevan Winchesterin piispan ja kardinaalin syntymä tapahtui 1375. Tällä kirkon miehellä oli yksi avioton tytär, joka oli hyvää Rouet laatua ja sai peräti 14 lasta aikuiseksi.

Exeterin herttua tuleva herttua, Thomas Beauforti syntyi tammikuussa 1377.

Joan Beaufort syntyi 1379 ja kahdesta avioliitosta, ensimmäinen paroni Ferrersin kanssa, ja toinen Westmorelandin jaarlin Hugh Nevillen kanssa, syntyneet 15 lasta on jokseenkin koko Britannian nykyisen yläluokan esi-isät.

John Gaunt oli naimisissa, kuten ajan tapana oli, Constanzan kanssa tämän kuolemaan asti. Koko ajan Katherina oli huonon naisen maineessa, hovin varjoissa ja asui välillä sukulaistensa, Chauserien luona.

Mutta kaksi vuotta Constancen kuoleman jälkeen, 55 vuotiaana, John Gaunt meni naimisiin 46 vuotiaan Katherinan,  kanssa ja tunnusti/laillisesti kaikki heidän lapsensa.

John Gauntin ja Katharinen rakkaus kesti vuosikymmeniä ja Katherine oli uskollinen herttualle, olivat he naimisissa tai ei.
Katherine kuoli kuusi vuotta miehensä jälkeen, 52 vuotiaana.
Seuraavana vuonna syntyi hänen lapsenlapsensa, josta tuli Skotlannin kuningatar.