Me emme tiedä varmasti, mutta kovasti se näyttää siltä, että moderniksi kulttuuriksi kehittyneen sivistyksen juuret olisivat Mesopotamian ja eteläisen Turkin alueella.
Vaikka muitakin ehdokkaita on, niin voisimme nyt kuitenkin tätä aluetta pitää yhtenä ihmisen kulttuurin perusalueena.
Sekä ilmasto, että ihmisen toimet tuhansien vuosien ajan ovat vaikuttaneet siihen, että alueella ei koko tunnetun historian aikana ole ollut kovin paljon puuta, ja koska sitä on vähän, sitä on käytetty säästeliäästi.
Tämä on johtanut siihen, että ainakin 5000-7000 vuoden ajan alueella on tehty savitiiliä kuivaamalla, ja nämä hauraat tiilet ovat olleet alueen rakentamisen savinen selkäranka.
Poltettua tiiltä on käytetty sitten ulkoverhoilussa, etenkin arvorakennuksisa, ja myös lasitettua tiiltä on käytetty, kuten tiedämme Isharin-portista.
Sikäli kuin tiedämme, jokseenkin samaan aikaan auringossa kuivatut tiilet, olkeen poljettu, on otettu jokseenkin samaan aikaan käyttöön sekä mesopotamiassa sumerilaisten, että egyptiläisten toimesta Niilin rannalla.
Sumerilaiset ovat ehdokkaina ensimmäisen suurkaupungin suunnittelijoiksi ja Uruk saattoi olla ensimmäinen kaupunki maailmassa, jossa asukasmäärä oli kymmeniätuhansia.
Urukissa ollutta zikkuratia, porraspyramidia, joka on rakennettyu noin 2800 eaa, pidettiin pitkään maailman ensimmäisenä monumentaalirakennuksena, mutta itse pitäisin Barnenezin mahtavaa hautarakennusta kyllä monumentaalirakennuksena, ja se on pari tuhatta vuotta vanhempi.
Urukin zikkurat oli kuitenkin 300 vuotta vanhempi Egyptin suuria pyramideja, joten ikää oli niilläkin. Zikkuratin edessä oli suuri temppelialue, joka oli varsinainen kansan palvonta-alue, ja samassa oli myös palatsi-, hallinto- ja varastoalueet.
Sumerilainen asuminen muistutti tavallaan näitä hutongeja, jotka ovat kiinasta kadonneet vasta viime vuosien rakentamisen yhteydessä, mutta sumerilaisissa asunnoissa ei ollut ikkunoita. Asuminen oli järjestetty niin, että huoneiden ovet avautuivat sisäpihalle, ja ovi toimi sekä kulku- että valoaukkona. Käytännössä asuminen säilyi oleellisilta osilta alueella tuhansia vuosia ja ikkuna oli suurin muutos mitä tapahtui sumerilaisten ajoista tähän päivään.
Tässä yhteydessä on hyvä huomioida se, että kivi ja tiili säilyvät aivan toisella tavalla kuin puu, olki ja bambu, tästä johtuen on löytynyt hyvin vähän todisteita korkeakulttuureista, joiden asuminen olisi perustunut muuhun kuin kiveen ja tiileen. Aivan viime vuosina on kuitenkin alettu oivaltaa, että on mahdollista että metsäisimmillä seudulla olisi ollut myös korkeakulttuureija, mutta jäljet ovat hajonneet. Erityisesti huomio kiinnittyy tässä eteläiseen Kiinaan, Yannanin ja Guangxin alueella tehdään tutkimusta, olisiko alueella Kiinan kulttuurin syvimmät juuret.