Minne Hyperloop?

Tuossa aikaisemmin kävi-ilmi, että haluaisin Hyperloopin ensiksikin Jyväskylästä Tampereen kautta etelään,  Helsinki-Vantaan lentoasemalle,  ja sitten Turusta Salon kautta Helsinki-Vantaalle ja siitä sitten Vaalimaalle, josta Venäjä saisi jatkaa, jos olisi jatkaakseen.

Mutta käytännössä sitten, minne?

Kahdella runkolinjalla saataisiin liki koko Suomi muutaman tunnin päähän maailmasta

Minä näkisin niin, että Jyväskylästä reitin tulisi kulkea Mänttään. Mäntästä on voidaan tehdä liityntäliikenne niin Jämsään kuin Keuruulle, niin että matkaa on rapiat puolituntia.
Orivesi voisi olla samanlainen pysäkki, joka palvelisi itäistä Pirkanmaata.
Sitten Tampere.  Riittävän suuri itsekseenkin,  mutta niin Parkano kuin Laviakin noin tunnin matkan päässä.

Hämeenlinna.
Niin Forssa kuin Lahtikin noin tunnin matkan päässä.

Helsinki-Vantaa; eli koko pääkaupunkiseutu alle tunnin matkan päässä.

Ja sitten Tallinnaan…

Miten sitten Turusta itään?
Tämän näenkin niin, että sille pitäisi vähintään tehdä varaus johonkin Taivassalon-Lokalahden suuntaan, mutta Turun lentokentälle pitäisi rakentaa pääteasema, ainakin väliaikainen, jo pelkästään sen vuoksi, että kun Helsinki-Vantaan ja Artukaisten välissä olisi Hyperloop, se mahdollistaisi Turun kentän uuden kehittämisen, esim. pohjoismaiden ja Skotlannin suuntaan.

Sitten Kupittaa, joka jo on, de facto, Turun päärautatieasema.
Kupittaan jälkeen Salo, joka taas on noin tunnin matkan päässä niin Forssasta kuin Tammisaaresta.

Ja nyt sitten…
Vihti vai Lohja.
Lohja on jo moottoritien varressa, ja näin hyvin yhteydessä maailmaan,  josta syystä tuntisin vetoa suunnitella radan Vihdin kautta.  Vihdin Hyperloop asema antaisi kunnalle piristysruiskeen, joka tekisi siitä varteenotettavan kasvusuunnan pääkaupunkiseudulle, ja kuitenkin suurempi Lohja olisi vain puolen tunnin matkan päässä.

Jos valitsisi Vihdin, voisi ajatella myös Klaukkalan asemaa mahdollisena tulevaisuuden asemana.

Mutta sitten Lohja on jo merkittävä paikkakunta, mutta jolla olisi, Turkuun, Helsinkiin ja Pietariin kytkettynä, merkittää kasvupotentiaalia, ja se palvelisi Tammisaaren ja Hangonkin suuntaa tehokkaasti.

Helsinki-Vantaan jälkeen hyperloop voisi jatkaa Nikkilään, joka näin niveltyisi viimeinkin kunnolla pääkaupunkiseudun liikenteeseen ja sen kautta sitten Porvooseen.

Porvoosta linja sitten Loviisaan, ja Kotkan Hovinsaareen,
Kotkan, Loviisan ja Porvoon liittäminen vain muutaman minuutin matkan päähän pääkaupunkiseudusta muuttaisi näitten alueitten merkitystä rajusti.

Mutta sitten, Vainikkala vai Vaalimaa?
Vaalimaalle reitti olisi hyvä, ja saattaisin kuvitella,  myös Venäjän viranomaiset pitäisivät ajatuksesta, mutta Vainikkalaan rakennettu terminaali voisi palvella myös Lappeenrantaa,  joten se ei välttämättä olisi laisinkaan huono idea.

Ja sitten. Minä olen koko ajan ajatellut, että keskusasema oli Vantaalla.
Jos niveltäisimme koko liikennejärjestelmän keskuksen Vantaalle, epäilemättä Stadi jonkin verran kärsisi, mutta samaan aikaan vaihdot sujuisivat kätevästi.
Stadista voisi olla Hyperloop yhteys Vantaalle, ja sieltä eteen päin, minne putki vie, mutta Helsinki-Vantaa olisi se keskus.

Ja kun runkolinjasto olisi olemassa, voitaisiin rakentaa, jos sille olisi tarvetta, pohjoinen poikittaislinja, Kokkola-Saarijärvi-Jyväskylä-Mikkeli-Lappeenranta-Pietarinrata
ja Tampere-Vaasa ja Tampere-Turku yhteydet, jolloin jokseenkin koko Suomi olisi alle tunnin matkan päässä lähimmästä hyperloop asemasta.

Ja kun olemassa olevaa rataverkkoa edelleen kehitettäisiin paikallisliikenteen piirissä, hyperloop-runkoverkko loisi tehokkaan tavan liikkua niin kotimaan kuin ulkomaan matkoilla; liki koko Suomesta pääsisi kahdessa tunnissa Kaunasiin, noin kolmessa Berliiniin eikä Budapest, Wien, Pariisi tai Milano enää olisi kovin paljoa kauempana.

Ja jos vielä saataisiin Tukholman yhteys, saataisiin kaupanpäälle Ahvenanmaan asema, joka sekin muuttaisi saarimaakunnan aseman aivan toiseksi.