Petjan Aikakirjat 2.1 Ihmisen osa Platonin luolasta

Ihmisen osaan kuuluu luoda, taitaa, osata…taiteilla. 

Ensimmäinen tunnettu taideteos, mahdollinen taideteos, on 300 000 vuotta vanha häränluu, johon on kaiverrettu puoliympyröitä. Se on homo erectuksen ja homo sapiensin kausien välillä, eli ihan helvetin vanha. 

Paljon vanhempi kuin luolamaalaukset, joista vanhimmat ovat noin ja suunnilleen 35 000 eaa, ja joiden kukoistus aika oli noin 20 000 vuotta sitten. 

Cro Magnon on ollut taiteilija, luova henki.

Vogelherdin hevonen, noin 33 000 vuotta vanha.

Eikö se ole kiehtovaa?

Luolamaalauksia on tuolta ajalta löydetty noin 200 eripaikasta Uralilta Espanjaa ulottuvalta alueelta; suurin osa tietysti lännestä, missä kivi on sellaista, jossa luolat ovat voineet muodostua tehokkaaksi ja tarpeeksi suuriksi. Sitten on suuria alueita, joilla ei ole luolia, tai jos on, ne ovat pieniä ja harvassa. 

Me tiedämme tästä taiteesta siis vain näiden joidenkin, noin 200 luolan kautta. Kaikissa luolamaalauksissa on jokseenkin yhtenäinen tyyli ja aihepiiri, niin että voidaan sanoa niiden edustavan samaa tyylisuuntaa. 

Ihminen ja biisoni
Ihminen ja biisoni Lascauxin luolista

Vaikka voimme olla yhtä mieltä siitä, että ne ovat taidetta, nyt, meidän mielestämme, niin emme tiedä varmasti, miksi ne on tehty, mitä ne edustivat tekijälleen ja mikä oli tekijän käsitys niiden luomisesta, mikä heitä motivoi.

Peura Lascauxin luolista

Mielenkiintoista on, että yksi tärkeä saaliseläin, peura, on hyvin harvinainen näissä eläinaiheisissa maalauksissa, vaikka kuitenkin luulöydöt kertovat, että se oli yksi tärkeimmistä saaliseläimistä.  

Jos lähtökohtaisesti oletamme, että nämä teokset liittyvät metsästysonnen hankkimiseksi tehtyihin riitteihin, miksi peura on niin harvinainen niissä? 

Tämä saattaa, ainakin minut, miettimään toista selitystä tälle taiteelle, 

Leijonia Chauvetin luolasta

Entä mikä merkitys on sillä, että suuri osa niistä jäljistä, mikä liittyy näihin taideteoksiin, niin käden kuin jalanjäljet, jotka on tarkoituksella paikkoihin tehty, eivät ole täysikasvuisen jälkiä, vaan mahdollisesti 10-12 vuotiaitten jättämiä? 

Tämä saattaa viitata siihen, että nämä paikat, luolat, ovat olleet oman aikansa temppeleitä, joista on päästy ripille, suoritettu initaatiomenoja jotta olisi päästy yhteisön täysivaltaisiksi jäseniksi, ja taiteella näissä on symbolinen merkitys.