Petjan aikakirjat 1.7- Ottakaapa nyt järkikäteen ja katse mirriin

Ajatelkaapa minkä määrän laskutoimituksia kissa tekee pikkuruisessa pääkopassansa, kun se räknää etäisyyden kolmiomittaamalla liikkuvilla korvillaan hiiren rapsahduksen heinikossa, etäisyydellä joka saattaa olla kaksin tai kolmin kertainen kissan pituuteen. Se arvio korkeuden, kulman, oman alustansa, pituutensa, painonsa, ja sitten tulostaa loikan ja kun hiiren pää ossuu siihen korren kohall, häll tulleeki noutaja. 
Sitten ne meidän esi-isät.
Ei ne nyt niin paljoa kummempia olleet kun nämä katit. Säälittäviä ruikkuja, joiden bisnes oli hyppiä puissa ja mennä kissaa, toki vähän isompaa karkuun. 
3 tai 4 miljoonaa vuotta sitten me oltiin kusessa mirrein kanssa.
Meidän esi-isät alkoivat ensin nousta pystyyn, nähdäkseen, missä se katti oli, ja kun oli se käsi, jolla mennään puuhun, jos se saatanan katti kyylää, niin siinä nyt sitten voi pitää vaikka evästä, keppiä tai vaikka kiveä.
Kun siinä oltiin aikamme oltu pystyssä, tapahtui jotakin. Niskan rakenne muuttui ja päätä kannattavat lihakset asettuivat uudella tavalla. Meillä oli siellä puussa hyppimisen vuoksi jo laskentatehoa kannen alla, mutta kun ne lihakset asettuivat uudella tavalla, kallo saattoi kasvaa edelleen.
Ja kyllä se saatana kasvoikin. Australopithecus afarensis joka hoiteli ihmisbisnetä 3.9 – 2.9 miljoonaa vuotta sitten Etiopiassa, luun alla oli  380 – 430 kuutiosentin kone..
Uudemmalla mallilla Australopithecus africanus joka oli tuotannossa 3.3 – 2 miljoonaa vuotta sitten Afrikassa otsaluun takana oli tilaa 420 – 500 kuutiosenttiä.
Homo habilis, kätevä perhemalli, jota riitti myös Aasian vientiin, oli 2.4 – 1.5 miljoonaa vuotta sitten 500 – 800 kuutiosenttiä tilaa uusille avarille ajatuksille.

Homo ergaster oli vain hieman parannettu malli habiliksesta, luun alla oli vain hieman enemmmän uutta tilaa, mutta uudelleen asennettu kurkunpää ja uusi muotoilu mahdollistivat monipuolisemmat ääniefektit, ja hoiti tämän noin 860 kuutiosentin koneella. Ergaster oli käytössä 1.9 – 1.4 miljoonaa vuotta sitten Etelä-Afrikassa ja mahdollisesti sitä riitti myös Euroopan markkina-alueelle, jossa oli huutava pula uusista ääniefekteistä.
Ergaster käytti työkaluja ja otti käytteen tulen. Tulen käyttö paransi proteiinien sulavuutta ja se puolestaan vaikutti siihen, että laji teki loikan, se kasvoi ja muuttui uudeksi malliksi.

Seuraava malli oli kenties hieman jäykkä, mutta kone oli valtava edellisiin malleihin, laskentaa hoiti peräti täyden 1000-1225 kuutiosentin masina. Homo erectus olikin markkinajohtaja  1.800 000-300,000 vuotta sitten, niin Aasiassa kuin Afrikassa noin 1,5 miljardia vuotta.  Tämä oli mahdollisesti ensimmäinen ihmisen laji, joka alkoi käyttämään nahkoja itsensä suojana, ainakin lajin käyttämät käsikirveet, joita on löydetty mm. Ranskasta jo soveltuvat nylkemiseen. Uudet, tehokkaammat työkalut takasivat entistä helpomman ravinnon saannin, ja tämä vaikutti myös aivojen kehittymiseen. 

Vaikka Homo heidelbergensiksellä oli nupissa tehokasta tilaa 1250-1400 kuutiosenttiä, se sivuutti 900,00 – 200,000 vuotta sitten hitaasti entisen markkinajohtajan. Malliin on löydetty paljon vanhoja osia hautaustavan vuoksi.


Nopeasti yleisemmäksi malliksi nousi Homo neanderthalensis 230,000 – 30,000 vuotta sitten huikealla 1350 – 1450 kuutiosentin koneella, mutta tämä mallin kovalevyssä oli vielä tiettyjä puutteita, josta syystä suuri tila ei kuitenkaan tuottanut luvattuja tehoja. 

Ja mitä sitten syötäisiin?