Pula-ajan ampumahiihtokilpailu

Suomalaisilla oli vuonna 1918 jäsenten välinen ampumahiihtokilpailu, kun kapinallisten oikeistolaiset ja vasemmistolaiset ottivat yhteen.

Koko tilanteen takana oli leivän hinta.

Suomella oli takana pitkä ja raju nousukausi.
Japanin sodassa oli Venäjä menettänyt laivastonsa ja se aloitti rajun uudelleen varustautumisen,  josta Suomi hyötyi suuresti, sillä Suomella oli edullinen tullisopimus Venäjän kanssa, josta syystä Venäjä laivasto teetti Suomessa liki kaiken, mitä Suomen teollisuus vain pystyi toimittamaan.

Tämä nousukausi loppui ensimmäiseen maailmansotaan, jolloin viljan saatavuus heikkeni, koska sotilaskuljetukset olivat ensisijaisia, ja sitä kautta alkoi nostaa viljan hintaa.

Viljan hinta oli etenkin työväestölle merkittävä asia, sillä leipä ja puuro olivat 20-30% ruuasta.

Suomessa aloitettiin säännöstely 1916, muttta se ei ollut kovin tehokasta, eikä koko maassa voitu toimittaa täysiä annoksia, vaikka sitten kun viljakuljetukset saatiin koordinoiduksi Venäjän maatalousministeriön kanssa, saatavuus paranikin.
Suomen ruokahuollosta vastaavat virkamiehet yrittivät ostaa viljaa myös USA.sta, mutta Saksan sukellusvenesota esti tämän, eikä muut pohjoismaatkaan halunneet myydä Saksan pelosta viljaa Suomeen.

Vuoden 1917 aikana viljan hinta viisinkertaistui.  Käytännössä perheiden elintarvikkeisiin tarvitsema rahamäärä kasvoi kahdeksassa kuukaudessa noin kolminkertaiseksi, samaan aikaan työttömyys kasvoi, koska Venäjän tilaukset ensin hiipuivat, sitten loppuivat kokonaan.

Suurista nälkävuosista oli kulunut vajaat 50 vuotta, ja uusi nälänhätä oli ovella. Seuraavan vuoden aikana 15 000 suomalaista kuoli nälkään tai sen aiheuttamiin sairauksiin.

Edellisen rinnalla oma nälkä tuntuu… pilkanteolta.
Tämä vapaaehtoinen pulakausi jatkuu kuitenkin perjantaihin.  Nälkä on pitänyt minut äreänä.  En tiedä johtuuko päänsärky tästä pula-ajasta, vai onko tämä vielä flunssaa.

Tänään aamiaiseksi 2 palaa leipää ja kasvistahnaa.
Lounaaksi sitä samaa, mutta hieman dippasin toista leipää lihaliemeen.
Päivän pääateria oli sitten paahdettua juureksia ja niukka munakas.
Iltapalaksi omenia ja kauraa.