Rattijuopoista

Tänään oli rattijuopoista artikkeli Hesarissa.

Kyse on moninkertaisista rattijuopoista, mitä heille pitää tehdä. Rattijuoppous on vakava rikos. Minusta se on taponyritys jokaista muuta tiellä liikkujaa kohtaan.
Minun mallissani tuomiot olisivat progressiivisia.Oletetaan ensikertalainen, joka olisi 18 vuotta täyttänyt, ja 1,1 promillen humallassa.
Tuomio olisi yksi kuukausi vankeutta ikävuotta kohden, kerrottuna promilleilla, pyöristettynä lähimpään tasakuukauteen.
18-vuotias ensikertalainen saisi siis vuosi ja kahdeksan kuukautta ehdotonta vankeutta. Ja ajokieltoa 3 vuotta tuomion loppumisesta, jos sinä aikana tavataan autonratista, tuomio alkaa alusta.

Vastaavasti 30 vuotiaalla pitäisi olla jo sen verran elämänkokemusta, että tietää mitä tekee, mutta jos tiedä, niin vasarankin pitää olla raskaampi. 33 kuukautta, eli kaksi vuotta ja yhdeksän kuukautta. Ja kolme vuotta ajokieltoa.

Sitten se 18-vuotias vapautuu, ja jää kiinni viiden vuoden päästä.
Rikoksen uusija. Pannaan kertoimella kaksi. Eli ikä on nyt 24, promillet samat, 58 kuukautta vankeutta ja kuusi vuotta ajokieltoa. On sitten vapautuessaan 28 tai 29 vuotias. Ja jos seuraavan kuuden vuoden aikana tavataan ratissa, palaa 4 vuodeksi ja kymmeneksi kuukaudeksi vankeuteen.

Sillä toisella, 12 vuotta vanhemmalla kaverilla tuomio onkin vastaavassa tilanteessa, rikoksen uusijana, 81 kuukautta, eli kuusi vuotta ja kolme kuukautta. Ja kuusi vuotta ajokieltoa.

No niin.
Nyt on sitten ensimmäinen kaveri vapaa. Viisi vuotta tuomiosta, ikää 29 ajokielto päällä ja napsahtaa kiinni kolmannen kerran.
Ensin edellinen tuomio alusta, koska oli kuuden vuoden ajokielto. Se on 58 kuukautta, siihen päälle ikä kertaa promillet kerroin, jotka pidetään nyt sitten samana, vertailun vuoksi, eli 1,1 promillea. ja kerroin neljä. 128 kuukautta ja edellinen tuomio alusta.
Viisitoista vuotta ja kuusi kuukautta, ja ajokieltoa 24 vuotta.

Ja sille 12 vuotta vanhemmalle kaverille samoilla spekseillä tulisi vankeutta 194 kuukautta ja edellinen tuomio alusta, eli yhteensä 275 kuukautta, eli 22 vuotta ja yhdeksän kuukautta vankeutta ja 24 vuotta ajokieltoa. Tämä rattijuoppo olisi 65 vuotias vapautuessaan.

Ja aineissa ajajille vastaavat rangaistukset.

Ei tämä rattijuoppoutta poistaisi, mutta pitäisi juopot ainakin pahimmat pois liikenteestä.